Tizennyolcadszor atdák át a Radnóti Miklós antirasszista díjat

A Demokrata.Info oldaláról idézzük: “Idén tizennyolcadszor atdák át a Radnóti Miklós Antirasszista Díjat. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) által alapított Radnóti Miklós Antirasszista-díj átadására hagyományosan március 21-én, a Rasszizmus Elleni Világnap – a faji megkülönböztetés elleni nemzetközi küzdelem napja – alkalmából került sor a budapesti Radnóti Miklós Művelődési Központban.

Az idei díjátadóról szóló tudósítást – igazolt más irányú elfoglaltsága miatt – a Demokrata Info szerkesztője, Láng Judit, nem tudta megírni, hiszen furcsán nézett volna ki, ha a saját díjának átadásáról önmaga tudósítana. A Demokrata Info szerkesztőségének, a témában érdekelt másik szerkesztője pedig éppen külföldön tartózkodik, így ő sem írhatta meg személyes tudósítását az eseményről. Ezért szerkesztőségünk úgy döntött, hogy más lapok cikkeinek felhasználásával tudósítja a Demokrata Info olvasóit az eseményről.”

A Népszava rövidhírben így számolt be a díjátadásról:

Átadták a Radnóti Miklós antirasszista díjat

Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke átadja a Radnóti Díjat Láng Judit írónak, a Demokrata.Info szerkesztőjének.

Március 21-én, a nemzetközi antirasszista napon adta át a Radnóti Miklós Antirasszista Díjat a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége. Történt meg ez idén már a 18. alkalommal. Az idei díjazottak:

Láng Judit író, publicista, újságíró ( képünkön – Fotó: MTI/Kovács Tamás), a 168 Óra szerkesztősége, Falusi Mariann és Lang Györgyi előadóművészek, Jordán Tamás színművész, színházigazgató, Kocsis András Sándor, a Kossuth kiadó Zrt. elnök-vezérigazgatója, Majtényi László alkotmányjogász, Máté Antal, Nyírbátor polgármestere, Sz. Koncz István író, Székhelyi József színművész, Szirbik Imre, Szentes polgármestere, Takács Ferenc, Budapest XIII. Kerület Önkormányzatának képviselője, Trencsényi László egyetemi tanár, a Magyar Békeszövetség és a Magyar Helsinki Bizottság.

A Városi Kurir az MTI-re hivatkozva így számolt be az idei Radnóti Díj átadásáról:

Átadták a Radnóti Miklós költőről elnevezett antirasszista díjat szerdán Budapesten, a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napján. A kitüntetést a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) 2000-ben alapította.

A faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napja

Hanti Vilmosnak, a MEASZ elnökének tájékoztatása szerint Radnóti-díjat kapott a 168 Óra című hetilap szerkesztősége, Falusi Mariann és Lang Györgyi előadóművészek, Jordán Tamás színművész, színházigazgató, Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó Zrt. elnök-vezérigazgatója, Köteles György, a Magyar Békeszövetség elnöke, Láng Judit író, publicista, újságíró, a Magyar Helsinki Bizottság, Majtényi László alkotmányjogász, Máté Antal (független), Nyírbátor polgármestere, Sz. Koncz István író, Székhelyi József színművész, Szirbik Imre (MSZP-DK-Együtt-Párbeszéd), Szentes polgármestere, Takács Ferenc XIII. kerületi önkormányzati képviselő és Trencsényi László egyetemi tanár.
69 ember halt meg egy apartheid rezsim elleni békés tüntetésen

Az ENSZ 1966-ban jelölte ki március 21-ét a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napjaként, annak emlékére, hogy 1960-ban a dél-afrikai rendőrség Sharpeville-ben ezen a napon tüzet nyitott és megölt 69 embert az apartheid rezsim elleni békés tüntetésen.

(Forrás: MTI)

 

Facebooktwittergoogle_plusmail