Radnóti Miklós Antirasszista-díj tizenhatodszor

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) által alapított Radnóti Miklós Antirasszista-díj átadására hagyományosan 2016. Március 21-én, a Rasszizmus Elleni Világnap – a faji megkülönböztetés elleni nemzetközi küzdelem napja – alkalmából került sor a budapesti Radnóti Miklós Művelődési Központban.

A díjátadó megnyitójában a MEASZ elnöke Hanti Vilmos felidézte, egy korábbi a washingtoni Kongresszus épületében rendezett konferencián elmondott beszédét.

Néhány évvel ezelőtt Hanti Vilmos a konferencián arról beszélt, hogy “a magyar rezsim önmagát nemzeti oldalnak nevezve kisajátítja a nemzeti gondolatot, miközben nacionalista politikát folytat. Retorikájában antikapitalistának látszó kifejezéseket használ, miközben semmibe veszi a szegénységben élők millióit. Ez a hangvétel nem áll messze a második világháborút megelőző nemzeti szocialista, fasiszta eszmeiségtől.”

Majd hozzátette, hogy “azzal zártam beszédemet 2013-ban Washingtonban, hogy Magyarország a diktatúra, a náci diktatúra kapujában áll. Közös felelősségünk, hogy ne lépjünk be azon a kapun!”

“Ma, három évvel később, már ki kell jelentenünk: a korábbi jogállam, annak valamennyi intézménye szinte teljesen kiüresedett, a hatalom szinte teljesen maga alá gyűrte a korábbi demokratikus jogállami pilléreket. Magyarország már belépett a náci típusú diktatúra kapuján!” Hanti Vilmos teljes beszéde ide kattintva elolvasható.

A Radnóti Miklós Antirasszista Díj alapító okirata szerint: “A díj adományozható a társadalmi élet különböző területén tevékenykedő bármely magánszemélynek, aki munkásságával, véleményformáló kiállásával fellép a rasszizmus, antiszemitizmus, kirekesztés bármely formája ellen. A díjazottak a társadalom és a demokrácia „élő lelkiismerete.”

Idén is az alapító okirat szerinti elvek alapján adományozták a díjakat. Igy díjat kapott:

Jean Cardoen, a Belga Veterán Intézet emlékezési és kommunikációs igazgatója

Galló Istvánné elnök, Pedagógusok Szakszervezete

Gajda Péter polgármester, Budapest XIX ker.

Hajdú László polgármester, Budapest XV, ker.

Halász Judit színművész

Horváth Dezső polgármester Kővágóörs

Kiss Anikó a SZOCSOMA elnöke

A MENEKÜLTEK SEGÍTŐI – a közös díjat átvette: Bánkuti András fotóriporter, a MÚOSZ fotóriporterek szakosztályának elnöke, valamint Kalmár Szilárd, a Segítsük a menekülteket! szervezet vezetője

Rédei Éva a Láng Téka könyvesbolt vezetője

Róna Judit anyanyelvi lektor

Somfai Péter újságíró, Népszava

Dr. Stock Richárd jogtanácsos, Klubrádió

Dr. Ujhelyi István képviselő, Európa Parlament

Vadai Ágnes országgyűlési képviselő

Zsolnai Júlia színművész

Humanizmus Nagykövete díjat kapott:

dr. Irsai Éva, orvos

Trom András, újságíró

A díjátadásra magas színvonalú műsor keretében került sor, ahol korábbi Radnóti-díjasok léptek fel. Közreműködött Gálvölgyi János, Sas József, Garai Róbert, Galkó Balázs, Hegedűs D. Géza, Komáromi Pisti. A műsorvezető Hernádi Judit volt.

A díjazottak laudációit Iványi Gábor lelkész olvasta fel.

Az idei Radnóti-díjasok nevében Dr. Ujhelyi István mondott köszönetet. Személyes történetét felidéző beszédében a “Saul fia” című film főszereplőjének kötetéből idézve hasonlította saját családi történetét a Röhrig Géza által leírt sorokhoz. Dr. Ujhelyi István hozzátette, hogy európai demokrataként tudja, hogy “nem azok a százezrek vagy néha milliók az ellenfelek, akik bedőlnek az uszításnak, a “közpénzből kampányoló migránsgyűlölőknek”, hanem azok, akik ebből csinálnak politikát”.

Az új Radnóti-díjasokat, korábbi Radnóti-díjasok, Kardos Péter főrabbi, Baranyi Ferenc költő, valamint lapunk szerkesztője, Barát Tamás köszöntötték.

Az ünnepség zárszavában Barát Tamás kijelentette, hogy “Jogosan merül fel tehát a kérdés: Magyarországon a kormány és a Parlament ma a nemzeti szocializmust építi?” (Barát Tamás köszöntője ide kattintva elolvasható.)

A kérdésre adott válaszában elmondta, hogy “a nemzeti szocializmus kifejezés ma is ugyanazt jelenti, mint Mussolini, vagy Hitler idejében jelentett. A nacionalista és a szocialista ideológia összedolgozásának szemléletmódjába belefér a kisemberek védelmének ígérete, a baloldali jellegű jelszavak hangoztatása párhuzamosan a jobboldali tevékenységgel. A nemzeti szocialisták legtöbbet hangoztatott nézetei az antiliberalizmus, kommunizmusellenesség, a vezetőben való feltétlen hit, a demokrácia korlátozása voltak. S, ma? Ma is ezeket a nézeteket halljuk a kormánypártok vezetőitől.”

A díjátadó ünnepséget Barát Tamás az alábbi gondolatokkal zárta: “A mai Magyarországi helyzetet Arany János nyelvújító kifejezésével írhatjuk le leginkább, ez democsokrácia.

Abban reménykedem, hogy a Radnóti Antirasszista-díjjal elismert emberek, közösségek a társadalom és a demokrácia „élő lelkiismerete”-ként, követendő példákká válnak. Munkásságuk eredményeként nem democsokráciában, hanem demokráciában élhet majd mindenki, Magyarországon is.”

Facebooktwittergoogle_plusmail