Koncz Zsuzsa is Radnóti-díjas

A hivatalos díjátadó után néhány héttel Kispesten, a Városházán vehette át az őt megillető kitüntetést Koncz Zsuzsa előadóművész.

A Radnóti Miklós költőről elnevezett antirasszista díjat a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) 2000-ben alapította. Koncz Zsuzsát Heller Ágnes és Vitányi Iván külön is köszöntötte. Képünkön Hanti Vilmos,m a MEASZ elnöke átadja a díjat a Művésznőnek.

Kispest polgármestere köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Gajda Péter szerint az önkormányzatok, a települések vezetői ma sem mehetnek el szó nélkül a joggal visszaélő, az előítéletet gerjesztő megnyilvánulások mellett.

Hanti Vilmos köszönetet mondott az önkormányzatnak a támogatásért,mert “a maga területén, egy közös ügy melletti kiállással is mindenki tehet azért, hogy ne legyen társadalmi kirekesztettség, csökkenjen a gyűlölet”. A szavak erejének, a társadalomnak szóló üzenetének és Koncz Zsuzsa munkásságának fontosságát pedig a művésznő dalaiból válogatott idézetekkel bizonyította.

Koncz Zsuzsát Heller Ágnes baráti szavakkal méltatta, és kiemelte, hogy az a díj azért nagyon értékes, mert nem állami, hanem ezt egy olyan közösség adja, amely minden esetben kiáll a szabadság mellett, és tiltakozik az erőszak, az elnyomás és a kirekesztés ellen.

A művész külön megköszönte Heller Ágnes mondatait. Az elismerés a daloknak, a munkásságnak szólnak, amelyek hűen tükrözik az emberségről, a világról alkotott privát felfogását is. Sikereiben társai is voltak és vannak, akik nélkül ez nem jöhetett volna létre – hangsúlyozta Koncz Zsuzsa. Külön kiemelte Bródy Jánost, akinek dalszövegei miatt választotta a jogi pálya helyett az énekesit, és akinek szövegeivel válhatott azzá, ami.

Vitányi Iván szociológus, esztéta is köszöntötte a kitüntetettet. Az 1956 utáni nagy szellemi csöndet követő ébredésről és az 1968-as ifjúsági lázadások fontosságáról beszélt, a nagy generáció tagjairól emlékezett, akik szabadon, társadalmi kötöttségek nélkül akartak élni, és ehhez keresték az utakat.

Forrás: Mixonline

Facebooktwittergoogle_plusmail