Átadták a Radnóti-díjakat

Az Antirasszista Világnaphoz kötődően a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége az idén is átadta a Radnóti Miklós Antirasszista Díjat azoknak, akik példamutató cselekedetükkel hitet tettek az antirasszizmus eszméje mellett.

Az elismerést tizenöten vették át, köztük Ungvári Tamás egyetemi tanár, Konrád György író, Fischer Iván karmester, Koncz Zsuzsa előadóművész, Vitray Tamás újságíró. A Mixonline alapító főszerkesztője, Regös István a Humanizmus Nagykövete díjat kapta a MEASZ-tól.Az elismerést tizenöten vették át, köztük Ungvári Tamás egyetemi tanár, Konrád György író, Fischer Iván karmester, Koncz Zsuzsa előadóművész, Vitray Tamás újságíró. A Mixonline alapító főszerkesztője, Regös István a Humanizmus Nagykövete díjat kapta a MEASZ-tól.

 

 

A MEASZ elnöksége tizenöt évvel ezelőtt alapította a Radnóti Miklós Antirasszista Díjat, amelyet olyan személyiségeknek illetve közösségeknek adnak át, akik illetve amelyek kiállásukkal, példamutató cselekedetükkel hitet tettek az antirasszizmus eszméje mellett.A MEASZ elnöksége tizenöt évvel ezelőtt alapította a Radnóti Miklós Antirasszista Díjat, amelyet olyan személyiségeknek illetve közösségeknek adnak át, akik illetve amelyek kiállásukkal, példamutató cselekedetükkel hitet tettek az antirasszizmus eszméje mellett.

 

A Radnóti Miklós Művelődési Központban hétfőn megrendezett ünnepségen Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke elmondta, hogy eddig kétszázötvenen vehették át a díjat az élet minden területéről. – A díjnak egyre nagyobb a súlya, mert egyre nagyobb az antirasszizmus társadalmi veszélye – jegyezte meg Hanti Vilmos. – Szembe lehet és kell menni a jelenséggel, a nyilvánosság erejével is. A gyűlöletmentesség ünnepe ez, és az ilyen díjak erősítik a civil létet is. Az antirasszizmus nem jobb vagy baloldali kérdés, hanem humanista életút.

Németh Péter, a Népszava főszerkesztője ismertette azoknak a névsorát, akik a tavaly alapított Radnóti-jelet kapták az idén. Az ezüstözött kitűzőt azoknak szánja a MEASZ az eddigi Radnóti-díjasok közül, akik a díjuk átvétele óta különösen sokat tettek a díj szellemében.

A Radnóti-jelet az idén negyvennégyen kapták, köztük van Bolgár György, Jánosi Katalin, a Hét Olajfa Egyesület, Kósáné Kovács Magda, Németh Sándor, Ormos Mária, Vágó István, Závada Pál.

A díjátadón fellépett Sas József, aki Kiss József Tüzek című versét mondta el drámai erővel.A díjátadón fellépett Sas József, aki Kiss József Tüzek című versét mondta el drámai erővel, Gálvölgyi János egy Békeffy László-konferanszot idézett nem kevés mai áthallásokkal, Keres Emil Karinthy-novellát és József Attila-verset választott, Bálint András Radnóti egyik szerelmes versét adta elő, és színre lépett Hegedűs D. Géza, Garai Róbert, Bródy János is.

A korábbi díjazottak közül Kálmán Olga arról beszélt, hogy naponta szükség van e díj szellemének ébrentartására, azoknak a védelmére, akik akár a vallásuk miatt is sérelmet szenvednek.

Az idei Radnóti-díjasok:
Borszéki Gyula, Budapest XIII. kerületének alpolgármestere
Fischer Ádám karmester
Galkó Balázs színművész
Holopné Schramek Kornélia Budapest XIII, kerületének alpolgármestere
Janisch Attila filmrendező
Komássy Gyula, a MEASZ felügyelő bizottságának elnöke
Konrád György író
Posztumusz díjat kapott id. Lasz György.
a Dr. Szegő Tamás Díj Alapítvány
Szerényi Jánosné, a MEASZ alelnöke
a Szombathelyi Zsidó Hitközség
Szunyogh Szabolcs újságíró
Dr. Ungvári Tamás professzor emeritus, az MTA doktora
Vitray Tamás újságíró
Koncz Zsuzsa előadóművész külföldi útja miatt áprilisban veszi át a díjat.

A MEASZ második alkalommal adta át legjelentősebb támogatóinak a Humanizmus Nagykövete díjat, amelyet azoknak ítél oda, akik sokat tettek azért, hogy a MEASZ még működhet. Ezúttal a MIX Magazin alapító főszerkesztője, Regös István, korábbi Radnóti-díjas, valamint Trom András kapta az elismerést.A MEASZ második alkalommal adta át legjelentősebb támogatóinak a Humanizmus Nagykövete díjat, amelyet azoknak ítél oda, akik sokat tettek azért, hogy a MEASZ még működhet. Ezúttal a MIX Magazin alapító főszerkesztője, Regös István, korábbi Radnóti-díjas, valamint Trom András kapta az elismerést.

 

Forrás: Mixonlne  Fotó: Almássy Aurél

 

Facebooktwittergoogle_plusmail