Sajtószemle – Ezt írták a Radnóti-díjról 2014-ben

Egy kis válogatást közlünk a magyar sajtóból. Ezt írta a sajtó a Radnóti-díjról, az átadásról.Mandiner: Antirasszista díjat kapott Heller és Alföldi

Heller Ágnes filozófusnak és Alföldi Róbert Jászai Mari-díjas színésznek, rendezőnek is odaítélték az idei Radnóti Miklós antirasszista díjat. Heller Ágnes, megköszönve a díjat, arról beszélt, hogy a rasszizmus gyűlölet, a gyűlöletbeszéd egy formája.
A tudósítás ide kattintva elolvasható


A Gondola az MTI hírét idézte a Radnóti-díjról

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnöksége által 2000-ben alapított díjat a 2013-as év kitüntetettjeinek Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke nyújtotta át a rasszizmus elleni világnapon. – írta a Gondola.hu


Az E-MASA írta 2014. március 11.-én

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége tizennegyedik alkalommal ítélte oda az arra legalkalmasabbnak tartott személyiségeknek, szervezeteknek a Radnóti Miklós Antirasszista-díjakat. Az újságírók közül az idén Aczél Endre és Garai-Édler Eszter, a Kanadai Magyar Hírlap munkatársa kapott kitüntetést.
A díjjal a társadalmi élet különböző területén tevékenykedő magánszemélyek, csoportok és szervezetek, illetve települések tevékenységét ismerik el. Mindaz megkaphatja a Radnóti Miklós Antirasszista-díjat, aki „munkásságával, véleményformáló kiállásával, személyes példamutatásával fellép a rasszizmus, az antiszemitizmus, és a kirekesztés bármely formája ellen.” Az alapítók szándéka szerint a díj a társadalom és a demokrácia „élő lelkiismerete” szerepét tölti be.

A díjat minden évben március 21-én adják át. Egy 1966-ban született ENSZ-döntés alapján március 21-e az antirasszizmus, a faji megkülönböztetés elleni küzdelem világnapja, amit egy, 1960-ban dél-Afrikában lezajlott, szélsőséges kimenetelű demonstráció áldozatai emlékére hívtak életre.

Az alapítók ezt a napot választották a Radnóti Miklós Antirasszista-díj átadásának napjául. A díj alapítói arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy változatlanul vannak olyan folyamatok a világban és hazánkban, amelyeknek káros következménye az egyes embercsoportok kitaszítása lehet.

A hivatalos díjátadásra március 21-én 15 órakor, az Antirasszista Világnapon kerül majd sor a Budapest, XIII. kerületi Radnóti Miklós Művelődési Házban. A hivatalos díjátadón külföldi elfoglaltsága miatt Alföldi Róbert és Heller Ágnes nem tud jelen lenni, ezért ők március 4-én vették át a díjat.

Az idén először a több mint 200 eddigi Radnóti-díjas közül 50-en megkapják a Radnóti-jelet, mellyel azok munkáját ismerik el, akik a díjazás óta is sokat tettek a díj szellemében, kiállva a kirekesztés és a gyűlölködés ellen. A Gáll Gregor ötvösművész tervei alapján készült kitűzőt a MÚOSZ képviseletében Tóth Károly elnök is átveheti.
Radnóti-díjas újságírók, szerkesztőségek
Évről évre újságírókat és szerkesztőségeket is kitüntet a kuratórium: legutóbb, 2013-ban Németh Péter, a Népszava főszerkesztője és a MÚOSZ képviseletében, Tóth Károly elnök vehette át a díjat. A magyar média szereplői közül korábban elismerést kapott: Andrassew Iván, Földes Anna, Kirschner Péter, a Magyar Narancs és a Klubrádió szerkesztősége, Székely Kata, Bernáth László, Czene Gábor, Debreczeni József, Dési János, Juszt László, Kálmán Olga, Mester Ákos, Mészáros Tamás, Róbert László, Szepesi György, Vásárhelyi Mária, György Péter, a Népszava szerkesztősége, Pálfi Balázs újságíró, Regös István, Szász István publicista, Tamás Tibor , Tódor János, Vágó István, Várkonyi Endre, Kovács Zoltán, Vörös T. Károly és a Galamus-csoport kapta meg a díjat. Tavaly Bolgár György és Barát Tamás kommunikációs szakember, a MÚOSZ Etikai Bizottságának elnöke.

Forrás: Az E-MASA 2014. március 11.


Az evangélikus.hu így emlékezett meg a Radnóti-díjról:  Átadták az idei Radnóti-díjakat – Evangélikus püspök a Radnóti-díjasok között

Tizenegyedik éve már, hogy a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) minden esztendőben Radnóti Miklós Antirasszista Díjakat ad át az arra legalkalmasabbnak tartott személyiségeknek és szervezeteknek. Az idei hivatalos díjátadásra 2014. máricus 21-én délután került sor Budapesten, a Radnóti Miklós Művelődési Házban. A díjazottak között van többek között dr. Harmati Béla nyugalmazott evangélikus püspök is.

Forrás: evangelikus.hu

Facebooktwittergoogle_plusmail