Összetört Radnóti-szobor: Radnóti-díjasok felhívása

Autóval darabokra törték Győr határában a Radnóti-szobrot, amelyet a költő halálának helyszínéhez közel állítottak fel 1980-ban – jelentette hétfői számában a Kisalföld. A MEASZ, néhány Radnóti-díjas, több más hazai antifasiszta és demokrata szervezettel közösen országos gyűjtést kezdeményez a Radnóti-szobor helyreállításáért.
A rendőrség közúti baleset gondatlan okozása miatt nyomozást rendelt el az összezúzott Radnóti szobor ügyében. A rendőrségi jelentés szerint az abdai útról lefutó autó zúzta szét Melocco Miklós alkotását. A Győri Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen indított szabálysértési eljárást az ügyben, mivel a sofőr nem jelentette a rendőrségen az károkozást.

A Kisalföld szerint Öttevény határában, az árokban megtalálták a Radnóti szobrot megrongáló járművet. A Kisalföld jelentése szerint a győri városüzemeltetési társaság már telephelyére szállította a szobor darabjait; a művet a szakértői vizsgálatot követően helyrehozzák. A lap felidézte azt is, hogy a szobrot nem először gyalázzák meg, a rendszerváltás idején ismeretlenek vörös festékkel öntötték le.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) megdöbbenéssel fogadta a hírt, miszerint Radnóti Miklós szobrát a költő megölésének közelében, Abda határában összetörték.

A MEASZ közleményében tudatta, hogy

“Ma, amikor hazánk az „újhortyzmus” felé halad, s az utóbbi időben a magyar törvényhozás falain belül is kirekesztő gondolatok ütötték fel fejüket, amikor embereket támadhatnak meg a nyílt utcán azért, mert egy kisebbségi népcsoporthoz, vallási felekezethez vagy netalántán egy antifasiszta közösséghez tartoznak, és a Radnóti-szobor összetörésével egyidejűleg pedig egy szélsőjobboldali szervezet – a Magyar Nemzeti Arcvonal miskolci csoportjának tagjai – “tisztító rítusként” Radnóti-köteteket égettek, akkor leszögezhetjük, hogy hazánkban nagy baj van, s igen rossz irányba megy a kormánypolitika, ha mindezektől nem határolódik el.

A MEASZ a Radnóti Miklós Antirasszista – Díjazottjaival kérik, hogy a magyar kormány a vállalkozó segítőkkel haladéktalanul és maradéktalanul állítsa helyre Radnóti Miklós szobrát, valamint a nyilvánosság előtt határozottan határolódék el a náci időket idéző könyvégetéstől, folytasson eljárást a Magyar Nemzeti  Arcvonal nevű szélsőjobboldali szervezet miskolci csoportjának tagjaival szemben!

A MEASZ és Radnóti-díjasai több más hazai antifasiszta és demokrata szervezettel közösen országos gyűjtést kezdeményez a Radnóti-szobor helyreállításáért.

Örömmel fogadtuk, hogy a Radnóti-díjasok sorából elsők között ajánlotta fel segítségét Németh Péter, a Népszava főszerkesztője, Ferencz Győző professzor, Debreczenyi János Veszprém város volt fideszes-kereszténydemokrata polgármestere, Szekeres István nyá. dandártábornok, Kerecsényi Zoltán a Bajcsy-Zsilinszky Emlékbizottság ügyvezetője, Lebovits Imre Holokauszt-túlélő, Barát Tamás újságíró.”

Hanti Vilmos a MEASZ Elnöke

 

Forrás: MEASZ Sajtóiroda / Demokrata.info

Facebooktwittergoogle_plusmail