Tizenharmadszor adták át a Radnóti Miklós Antirasszista-díjakat

A mai napon a Radnóti Miklós művelődési házban tizenharmadszor adták át a Radnóti Miklós Antirasszista-díjakat. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnöksége által 2000-ben alapított díjat a rasszizmus elleni világnapon, a 2013-as év kitüntetettjeinek, Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke nyújtotta át.

Az idei díjazottak:

Drucker Tibor – Holokauszt túlélő, nyugalmazott könyvkiadó, a Holokauszt Emlékközpont alapítványa kuratóriumi tagja. Egész élete a nácizmus, a rasszizmus múltbeli és jelenbeli leleplezéséről szól.
Dr. Farkasházy Tivadar – matematikus-közgazdász, aki pénzügygazdálkodásból doktorált. 14 kötete jelent meg, nevét a legtöbben a Heti hetes képernyőjéről és a Hócipő folyóiratból ismerik. Minden írásában, nyilvános fellépéseiben elkötelezett humanistaként a tolerancia kiemelkedő szószólója, a gyűlöletbeszéd éles-nyelvű kritikusa, a napjainkban erőteljesen föléledő fasisztoid jelenségek harcos elutasítója.

Dr. Horváth János professzor – a Magyar Parlament korelnöke. A II. világháború alatt részt vett a Magyar Nemzeti Függetlenségi Mozgalomban. A MEASZ Bajcsy-Zsilinszky Emlékbizottság társelnöke.

Kerecsényi Zoltán – a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége alelnöke, rendkívül széleskörű társadalmi tevékenységet folytat. A MEASZ Bajcsy-Zsilinszky Emlékbizottság ügyvezetője, a MEASZ honlapja szerkesztője, a MEASZ évkönyvének egyik szerzője.

Kiss Péter – korábbi miniszter, akinek közéleti tevékenységét végigkíséri a humanizmus. Emberi tisztessége megnyilvánul a hátrányba került embertársainak védelmében, a toleranciában, az elkötelezett antifasizmusban.

Dr. Lebovits Imre – a Budapesti Műszaki Egyetem nyugalmazott igazgatója. Rendkívül széleskörű felvilágosító tevékenységet folytat holokauszt túlélőként. A MEASZ alelnökeként meghatározó szerepet játszik a MEASZ elkötelezett antirasszista értékeinek erősítésében. Élete mindennapi tevékenysége egybeforrt az antirasszista-antifasiszta gondolatok terjesztésével.

Németh Péter – A Népszava főszerkesztője. Humanista, határozott kiállásával meghatározó irányt mutat lapjával az etnikai és egyéb diszkriminációk elleni föllépésre. Cikkei, szerkesztési elvei, közszereplései hitelesítik ezt a manapság nem gyakori, elkötelezett magatartást.

Sas József – színész, rendező a Mikroszkóp Színpad korábbi, a Sasfészek-kabaré igazgatója. A legeredményesebb fegyverrel, a humorral hadakozik minden butaság, korlátoltság, a rasszizmus minden megnyilvánulása, a gyűlöletkeltés, az intolerancia ellen.

Dr. Peter Weiss – a Szlovák Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott Magyarországra akkreditált nagykövetét, aki korábban több, a nemzetközi kapcsolatokkal összefüggő tanári, tudományos és politikai funkciót töltött be. Szakmai és társadalmi munkáját áthatja a demokráciáért, az emberi jogokért, a társadalmi fejlődésért kifejtett aktivitása. Munkája során meghatározó figyelmet fordít a világszerte megújuló szélsőjobboldali törekvések visszaszorítására.

Idén a Radnóti Miklós Antirasszista-díj elismerést a magánszemélyeken kívül egy társadalmi szervezet, illetve egy csoport is megkapta. Így Radnóti Miklós Antirasszista-díj elismerésben részesült a

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége – A MÚOSZ a legrégebbi, ma is működő társadalmi, szakmai érdekvédelmi szervezet, amelynek fő célja a kezdetektől fogva a sajtószabadság védelme, az újságírói tevékenységet segítő jogszabályi környezet és a munkáltatói kultúra támogatása. A MÚOSZ következetesen föllép a szakmai, etikai és egyéb diszkriminációk ellen. Az egyesület jó példát nyújt számunkra abban, hogy a rasszizmus elleni föllépés ügye nem csak egy-egy, a főtevékenységében vállaltan antirasszista civil szervezet feladata, hanem minden humanista mentalitású civil szervezeté is.

Tolerancia facebook csoport – amely több mint 1800 tagot számlál. A Tolerancia facebook csoport azért jött létre, hogy segítsen választ adni korunk kirekesztő, intoleráns valóságára. Tagja lehet bárki: származásra, vallásra, nemi identitásra való tekintet nélkül. A világhálón nyílt csoportként szerepelnek, mindenki elérheti őket. A dij alapitói a csoport számára megítélt Radnóti-díjjal azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy napjaink modernebb internetes technikáját is alkalmazva valamennyien tehetünk a rasszizmus ellen. Valamennyien megtalálhatjuk a cselekvésmódokat arra, hogy csökkentsük az előítéleteket, egyes embercsoportok kirekesztését.

Facebooktwittergoogle_plusmail