A Radnóti-díj margójára

Hagyományosan az antirasszista napon, március 21-én 11 órakor adták át a Radnóti Művelődési Központban az idei Radnóti-díjakat, ahol az egyik felkért szónok Regös István, a Mix Magazin alapító-főszerkesztője volt, akinek a beszédét közöljük.

Regös István, a Mix Magazin alapító-főszerkesztőjeRegös István, a Mix Magazin alapító-főszerkesztője, a MEASZ Alelnöke beszéde:

“Engem ért az a megtiszteltetés, hogy az ünnepi ceremónia után szóljak néhány szót a díjazottakhoz. Tudom, hogy ilyenkor szép szavakat illik mondani, pontosan olyanokat, amelyek az ünnepi alkalomhoz fűződnek. Sajnos úgy érzem, és ezt önök nálam sokkal jobban tudják, nincs túl sok okunk ünnepelni. Mégis mindenekelőtt tisztelgek a már korábban Radnóti-díjjal kitüntetettek előtt és természetesen szeretettel köszöntöm az új díjazottakat.

Azért mondtam, hogy nem sok okunk van ünnepelni, mert most újra bátorság kell felemelni a szavunkat a köztünk járó újnácik ellen. Most már az is bátor kiállás, ha valaki elfogadja a Radnóti-díjat, és urambocsá ország-világ előtt kiderül, hogy antirasszista, antifasiszta.

Hálásan köszönjük a XIII. kerület vezetőinek, hogy ebben, a lassan már skanzennek tűnő kerületben, ahol él még a demokrácia, otthont adtak az ünnepségnek, de muszáj arról is szólni, hogy idén sem engedtek be minket a Parlamentbe. Tavaly még helyhiányra, egyeztetési gondokra hivatkoztak, tartották a látszatot. Idén már büszkén írásba adták, „ide ne gyertek”. Azzal indokolták, hogy nem értenek egyet szövetségünk politikai működésével és módszereivel. Ugye, tetszenek ezt érteni? Ezt merik mondani 2012-ben, akkor, amikor a nyilasok – most éppen erdésznek álcázva – nemzeti gárdistaként csücsülve, fél térdelve esküdöznek a Hősök terén, és a velük sunyiskodó kormány képébe röhögnek. Jól megvannak együtt. A mai parlamenti kétharmadnak úgy látszik ez a demokrácia.

Szóval, ezért nehéz igazán ünnepelni. Mert ma már nem settenkednek a nyilasok, ma már harsányan, fenyegetőzően itt vannak. Volt idő, mikor magam is javasoltam, vegyük ki a MEASZ nevéből az ellenállók szót. Ma pedig már én javasolom, hogy bizony maradjon ott, és azt is, hogy minden antifasiszta kis és nagyobb csoport lássa be, hogy csak együtt lehetünk hatékonyak. Félre a párt és ideológiai különbségekkel. Csak egy cél lehet, megállítani ezt a pestist, a hülye, de félelmetes ideológiájukkal együtt elnémítani őket.

Nem kell megérteni, meggyőzni őket, felesleges kísérlet lenne, mintha a kannibálokat arról akarnánk meggyőzni, hogy helytelen dolog az emberevés. Ezekkel csak az erő hangján lehet beszélni, visszakergetni őket a csatornába, ott aztán kiabálhatják, otthon vagyunk!

Mi itt egymás között, szintén jól megvagyunk. Természetesen nem minket kell meggyőzni, bár jó érzés együtt lenni, és olyan embereket látni magunk körül, mint önök. De a legfontosabb, bejutni a fiatalok közé a gimnáziumokba, főiskolákra, egyetemekre, ahol ijesztően terjed ez a vírus. Csak fiaink, lányaink, unokáink segítségével sikerülhet. Ez az igazi feladatunk és ez nem is kevés.

Tudom, rengetegen vagyunk, akik nem gondoltuk, hogy még egyszer küzdeni kell a fasiszta eszmék ellen, a feltámadt nyilasok ellen. Ismerjük a történelmet, ezért tudjuk, harcolni kell ellenük. Nem felejthetünk.

A média a legfontosabb terep. Amíg van. Amíg van Klubrádió Bolgár Gyurival, ATV-nk Kálmán Olgával, és a néhány bátor újságíróval, a Népszava Németh Péterrel. Nem azért nem folytatom, mert túl hosszú a sor, hanem azért, mert nem nagyon van folytatás.

De azért mégis egy pillanatra dőljünk hátra, mosolyodjunk el, és rázzuk meg a bátrak, a kitüntetettek kezét és érezzük az összetartozást.

Istenem, de szeretném megélni, hogy egyszer a zseniális költőről, Radnóti Miklósról elnevezett díjat, csak poéták, írók, irodalmárok kapják.”

Forrás: MIX online  – Fotó: Varga Gábor

Facebooktwittergoogle_plusmail